Петък, 27 Септември 2019 12:14

Мирзакарим Норбеков: Съдбата не пожела да се срещна с Ванга

Написана от
Оценете
(0 гласа)

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

В едно истинско райско кътче на 100 километра от центъра на Москва е къщата на световноизвестния учен Мирзакарим Норбеков.

В това приказно място, далеч от шума на многомилионната руска столица, живее човекът, чиито изследвания и книги преобърнаха съвременните представи за границите на човешките възможности. Къщата с прекрасна архитектура е потънала в зеленина и цветя и чувството за хармония и уют завладява всеки, прекрачил прага на този дом. На почит в него са узбекските традиции, така добре съхранени от съпругата Гуля – жена с невероятно излъчване.

- Мирзакарим Санакулович, оказа се трудна работа един български журналист да си уреди интервю с Вас в Москва. Аз Ви търсих цяла седмица, секретарката Ви накрая вдигна ръце и каза, че сте най-непредсказуемият човек на земята.

- За мен е голямо удоволствие да дам интервю за българския вестник „Телеграф” в Москва. Работата е там, че аз не обичам да планирам в часове следващия си ден. Ако направя това, в мен започва голямо безпокойство, което унищожава моето днес и сега.

- Вашата уникална система за самовъзстановяване на човешкия организъм, както и книгите Ви, са изключително популярни в България, а и по цял свят. Оздравителните курсове се ползват с голям авторитет сред хора с престижни професии – лекари, адвокати, журналисти.

- В България наистина идват най-добрите преподаватели от Института за самовъзстановяване на човека в Москва, който ръководя. Когато искам да ги изпратя някъде другаде в чужбина, издателката на моите книги в България Жана Иванова винаги прави нещо с мен, винаги прилага някакви хитрости и най-добрите в крайна сметка тръгват за вашата страна. Казвам си - това е за последно, ще заминат за друга страна, но ето вече толкова години не се получава. А и аз самият често водя семинари в България. В началото на септември т.г. във Варна с мое участие ще се проведе мастерски клас „Работилница на успеха”.

- Вие станахте световноизвестен със системата за възстановяване на зрението. Дори наскоро в Москва Ви гостува 72-годишен монах от Молдова, който самостоятелно, работейки по книгата „Опитът на един глупак”, е ликвидирал зрителния си проблем. Как стигнахте до извода, че с подходящи упражнения диоптрите могат да бъдат премахнати?

- Известни са много случаи, когато пациенти са успели да се излекуват от най-тежки страдания, смятани от съвременната медицина за фатални. Ако се изследват хората, измъкнали се от клопката на смъртта, може да се намери пътят, по който това е станало. И ако той се повтаря многократно, значи е открита закономерност. Преди много години забелязахме, че хората, които са весели, усмихнати, които се чувстват щастливи, започват някъде да забравят очилата си. И въз основа на проучване установихме, че те ги забравят, защото виждат чудесно и без тях. Разбрахме, че държим в ръцете си закономерност, която може да се пренесе в техниките на работа за подобряване на зрението. Започнахме да правим проучване как това състояние може да се получи по изкуствен начин чрез приповдигане на настроението. Резултатите бяха удивителни, но при много работа и постоянство. Възстановяването на зрението по системата зависи от това доколко един човек е настроен да работи върху себе си. Оздравителните курсове са за силни хора, нашата система не е за слабохарактерни. Оттам идват и различните резултати.

- За силно развитата Ви интуиция се носят легенди. Говори се, че четете мисли, че виждате на хиляди километри разстояние. Можете ли да кажете кога е рожденият ми ден?

- Аз не зная кога е рожденият Ви ден, но мога спонтанно да узная различни страни от живота на човек. Ето Вие например от лявата страна на корема имате родилно петно. Аз не използвам интуицията си да отгатвам рождени дати и да правя фокуси и демонстрации. Тя ми е необходима да получавам отговор на въпроси, които са важни за мен и за обучението в самоусъвършенстване. Интуицията не е като телевизора да се включи от едно копче. Тя е нещо като библиотека, като интернет, които човек ползва, за да получи определена информация. Вие можете ли в интернет да намерите рождения ден на всеки човек?

- Не, разбира се, но това за родилното петно е вярно. А при какви обстоятелства заработва Вашата интуиция?

- Интуицията не е така съвършена, както очите и ушите, които просто виждат и слушат. Моята интуиция работи най-добре нощем в определено свръхсъстояние.

- А може ли всеки човек да развие тези качества?

- Всеки човек се ражда с интуиция. Наблюдавайте своето дете. Със затворени очи то може да се разхожда вкъщи, без да се удари никъде. Ако поставите пред него топки с различни цветове и му кажете да вземе червената, то ще вземе точно червената. Интуицията може и трябва да се развива, но за това са необходими сериозни тренировки. Което се тренира, то се и развива. На моите ученици винаги казвам, че това, което мога аз, го могат и те.

- Има ли някакво сходство между Вашите качества и качествата на нашата пророчица Ванга?

- Неее. Ванга е велик талант, богоизбрана, нейната интуиция е била отключена по всяко време, докато при мен, за съжаление, това става внезапно. Представете си например - някои хора имат хубава фигура по природа, а други изглеждат добре, защото често ходят в спортната зала. Аз се отнасям към тези, които трябва да посетят спортната зала. А Ванга е феномен, тя прослави България в целия свят. Била е сляпа, но зряща по друг начин. За голямо съжаление аз не можах да се запозная с нея. Винаги съм искал, но съдбата не пожела да се срещна с Ванга. Колкото пъти тръгвах, в последния момент се случваше нещо и аз отлагах пътуването.

- Какъв е ритъмът на живот на един феноменален човек като Вас?

- Моят режим е много ненормален, но така е повече от 30 години. Когато хората тръгват на работа, аз лягам да спя. Събуждам се между 11 и 13 часа, когато нормалните са преполовили деня си. След като обядвам, отивам на работа в Института. Вечерта с огромна радост се връщам при семейството си в моята къща. Това е времето за съпругата и децата ми. И когато някъде към полунощ, всички тихичко се оттеглят в спалните си, за мен настава най-желаното време. Два часа правя текущи упражнения, а от 2 до 4,45 тренирам интуицията си. Това е нещо като изпадане в транс при отворени очи. В 5 часа лягам в леглото, гледам някакъв художествен филм или чета книга и към 6-7 часа заспивам. Спя най-много 4-5 часа в денонощие.

- Вие сте много богат човек. Защо домът Ви не е в Рубльовка – кварталът в Москва, в който живеят най-заможните руснаци?

- Знаете ли, моите деца и тяхното възпитание са много важни за мен. Затова аз не искам те да растат в средите на богатите. Такова проклятие не ми е нужно. Сред заможните се живее добре, когато нямаш деца. Но когато ги имаш, е хубаво да избереш такова място за дом, където децата ти да растат нито сред богати, нито сред бедни и където да се чувстват свободни. Затова аз избрах това спокойно кътче във вилната зона на Москва, далеч от шума на големия град.

- Подготвяте нова книга. Кога ще се появи тя на книжния пазар?

- През август т.г. ще излезе от печат последната ми книга. Тя е резултат на шестгодишна изследователска работа на три института. За да бъдат събрани данните за написването й, аз похарчих милион и половина долара. Тези данни изследват живота на човека и откриват закономерности, които могат да му бъдат от полза.

- Как се отнасяте към другите автори, които също са се посветили на здравето и благополучието на човека? Познавате ли се с Малахов, който сега е много популярен в Русия?

- С много от тях съм личен познат, а с Малахов сме приятели и сме на ти. Но има много други, чието име дори не искам да споменавам, защото книгите, които издават, вредят на хората. В рамките на месец те пишат по една „творба”, в която дават съвети например как да се привлича противоположният пол, как да се подобрят съпружеските отношения, как да се възпитават децата. Има един такъв човек сега в Русия, който посетих наскоро в дома му. Той живее в едностаен апартамент, подът на който не е забърсван през последните пет години, разведен е четири пъти, децата му са се отказали от него, а той дава съвети как да се съхрани семейството. И изпълнявайки съветите му, хората получават влошаване на състоянието си. Ето към такива псевдоучени се отнасям с голяма неприязън.

 

Системата на академик Мирзакарим Норбеков за самовъзстановяване здравето на човека е изключително популярна в България. У нас ежегодно се провеждат оздравителни курсове, водени от учениците на световноизвестния учен. Книгите му „Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата”, „Уроците на Норбеков”, „Тренировка на тялото и духа”, „Къде на майната си зимуват звездите” се превърнаха в бестселъри и влязоха в библиотеките на почти всеки български дом. В тях има един цял източен мироглед, поднесен с много чувство за хумор, така присъщо на автора им. За своята система Норбеков казва, че това, на което иска да научи хората, не му принадлежи. Тези знания той е получил от своите наставници, а те – от своите наставници. Знанията са на повече от 5 хиляди години, но са адаптирани към нашия свят. Според Мирзакарим Норбеков всички болести ни спохождат, заради неумението да управляваме собствения си организъм. „Ако нещо, истински заслужаващо си, ви задържа в този живот, вие сте обречени на успех”, вдъхва увереност със цялото си учение Норбеков. Благодарение на уникалната система, много хора по света са възстановили здравето си и са се справили с трудни житейски ситуации.

Прочетена 570 пъти Последно променена в Неделя, 20 Октомври 2019 12:46

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

X

Right Click

No right click