Системата на Норбеков

16 години в служба на вас
Понеделник, 24 Август 2020 11:38

Без вина и срам Избрана

Написана от
Оценете
(2 гласа)

Да поговорим за чувството за вина? Всяка вина се основава на нашата самооценка и ако тази самооценка е ниска, тогава човек постоянно ще се чувства виновен. Можете да се покаете в действията си и да ги пуснете от живота си. Първо е необходимо да пуснете хората, с които нямате общи интереси. Понякога вината е просто слабото самочувствие на човек и слабото его. Срамът е реакция на това как другите реагират на действията на човек. Освен това най-често човек сам измисля как другите го оценяват. Не се нуждае от потвърждение. Тоест, това е субективна преценка, която всъщност може да няма нищо общо с реалното отношение на хората.

55. Psychology of Anxiety Stress

Зад всеки стои неговото минало и именно това формира така наречените „карти на живота“ и всичко зависи от призмата, през която човек гледа на този свят. Ако имаш огромно чувство за вина пред някого, наистина ли си толкова виновен, че да унищожиш тялото си с токсичен срам, който може да доведе до ниска самооценка, агресия, тревожност, депресия и здравословни проблеми. Недоволството от себе си се отразява на психологическото състояние и общото благополучие. Когато сме емоционални и ядосани, много лесно можем да заменим едната мисъл с другата и това да доведе до ненужно страдание и токсичен срам и вина. Вината може да е позитивно чувство, стига да води до позитивни решения. 

Вината съществува, за да ни даде информация, че това, което сме направили, не съвпада с нашите ценности и приоритети, за да коригираме сами действията си. Типичен пример е, когато не сме получили желаната работа. Съсипани сме, демотивирани и изпитваме вина, защото знаем, че можем и по-добе. Съществуват два варианта на тази ситуация. Единият е да си кажем: „Следващия път ще се справя по-добре.“ Другият е – „ Аз съм пълен провал“. Подобен тип мисли, ясно е, че ще доведат до различен резултат, мотивация и самооценка. Срамът и вината могат да бъдат едни от най-деструктивните и омаломощаващи чувства, ако не знаем как да подходим към тях. Само началният стадий ни е от полза, защото ни помага да си вземем поука. Оттам нататък чувството за вина и срам може да допринесе за ненужна агония.

fd4b6f58f8c4f758902fd58ffeae6a71

 

Недоволството от себе си се отразява на психологическото състояние и общото благополучие. Да се ​​срамуваш означава да си човек. Така се установяват ценности и се правят изводи след грешки в поведението. Но когато срамът стане токсичен, започвате да се саморазрушавате отвътре чрез своите мисли и постъпки. Важно е първо да разберете причините за личния дискомфорт, така че ще бъде по-лесно да спрете да се притеснявате. Човек, който живее с вина или се срамува от себе си, не е в състояние да общува с другите на едно ниво. Когато започне взаимоотношения с обекта на своите чувста, първоначално се чувства като човек от втора класа. Той не вярва, че някой е способен да го обича, защото знае, че не е достоен за любов. Това има отрицателно влияние върху отношенията в семейния живот, отразява се зле в професионален план. Такъв човек може лесно да стане агресор за по-слабите, например за децата си, като ги наказва за своите собствени комплекси, от които не може да се освовободи.

Много хора, които се измъчват от вина, често се опиват да не мислят и да не говорят за това. Срамът и чувството за вина са социални чувства, така че подкрепата на другите хора е толкова необходима, когато възникнат. Ако тези чувства често възникват неразумно и значително пречат на свободата и радостта от живота, тогава споделете с хора, които не биха ви съдили. При липса на такива възможност, напишете писмо до себе, като споменете допълните поуки, които сте взели и как те ще доведат до позитивни решения за вас днес и в бъдеще.

Прочетена 382 пъти Последно променена в Понеделник, 24 Август 2020 12:05

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

КАТЕГОРИИ

grafik

 

norbekov knijarnica

X

Right Click

No right click