Системата на Норбеков

16 години в служба на вас
Понеделник, 31 Август 2020 10:41

Колко важно е да живеем за днес

Написана от
Оценете
(4 гласа)

„Утре сутрин ще стана рано, ще започна да правя гимнастика, ще се разходя и ще гледам как се събужда светът, но днес вече е късно и ще остана да си лежа вкъщи пред телевизора“... Ясно е, че утре няма да дойде, защото „утре“ ще настъпи, а вие ще си кажете същото. „Утре“ е само знак в линейното пространство на времето. Но животът ни винаги тече само в „днес“, ние живеем само тук и сега. Живели сме или ще живеем, но едва сега е възможно да осъзнаем вдишването и издишването, истинското жизнено изпълване на белите дробове, биенето на сърцето. Ние притежаваме само настоящия момент. Не „бях“ и не „ще“, а „съм“ – винаги трябва да говорим в сегашно време, за настоящия момент. Ето защо веднага трябва да започнете всички промени  усмихвайте се по-широко, вслушайте се в гласовете на близките си, насладете се на мириса на прясно изпечени кифлички, отпуснете се, подарявайте подаръци, пуснете от живат си хора, които ви натоварват и ви „изцеждат силите“, казвайте по-често „благодаря“, ходете повече, бъдете крал и кралица в момента.

Честно ни се струва, че днес е най-обикновен, незабележим ден, че сега, в този момент, със сигурност не си струва да започнем нещо велико, няма от какво да се радваме. Просто ден като ден. Но утре е денЯТ! Утре ще започна да отслабвам – сега ще си похапна вредна храна, може би бургер или пица. От понеделник няма да пуша, но сега ще си купя кутия цитари. Следващата седмица ще отида на театър, но сега ще се излегна на дивана да позяпам любимия си сериал. И така минават годините... Тогава се събуждаме от някакъв удар на съдбата, започваме с големите промени, и се вайкаме защо толкова време сме живели грешо, но отново правим планове, които започват „аз ще...“, но остават само планове. Така е докато нещо не ни се случи отново и си спомняме как ярко и цветно сме рисували бъдещия си живот.

Времето, толкова мимолетно, което отминава безвъзвратно, е най-ценното предимство на човека, а похабяването му на вятъра е най-сложната форма на разточителство.

         Тайната е да направите настоящия момент светъл, да го превърнете в празник, така бъдещето също ще бъде такова. Ако сте заседнали в задръстване и ви се струва, че ще можете да дишате нормално, чак когато пристигнете вкъщи –  опитайте се да намерите положителната страна на тази ситуация. Може да се отдадете на времето и да проведете вътрешен интимен разговор със себе си. Можете да погледнете хоризонта, да изпълните дихателни упражнения, да пеете песен. Ако системно попадате в задръстване, тогава можете също да научите чужд език с аудио обучение или да слушате аудиокнига. Тези, както и още други идеи, ще ви дадат нов поглед, ще събудят нови измерения във въображението ви. Всеки бизнес може да бъде изпълнен с креативност и усещане за новост: независимо дали миете пода вкъщи, провеждате среща или пишете скучен доклад.

За да не прекарате целия си живот без ясна цел, източните мъдреци са измислили едно вълшебно лекарство за вас: спрете, вдишайте и издишайте дълбоко, осъзнавайки своите дъх, тяло, ум, правилна стойка и усмивка. Когато се изпълнява тази проста последователност от действия, има магически ефект – веднага изчезвате от общото пространство, което е сякаш застинало, и се пренасяте в пространството на съзнателния живот, в уникалното настояще на великолепния живот. И когато сте наясно с настоящето, ще ви бъде много по-лесно да инициирате положителни промени. Животът ви ще започне да се трансформира от само себе си, веднага щом въведете правилото да не живеете на автопилот, търкаляйки се като кълбо от минали спомени до мечти за бъдещето.

          Говорим не само за ситуации, когато всичко е сиво, скучно, когато нямате желание да направите нещо и сте мързеливи. Например – стресова ситуация, суматохата на външната среда изчезва, когато усетите вътрешния баланс и тихата хармония на вашия вътрешен свят. Чрез осъзнаването, че обмисляте всеки ход, решавате проблема със светкавична скорост, изпълнявате суперзадачата, и цялото напрежение моментално се изпарява. Това е магията на осъзнаването. Дишайте съзнателно, дишайте душевно и ще се изумите колко много радост и смисъл се съдържат в едно дихание.

Подобряването на качеството на настоящето е не само приятно, но и полезно. Вие ставате по-здрави и по-успешни. Как става това? Нашият мозък е „биокомпютър“, който регистрира и най-малките промени в околната среда. Например, ако прекалите с филми на ужасите или екшъни с много сцени с кръв и насилие, вие въвеждате в съзнанието си тенденция към насилие, страх, тревожност. Тези зловещи образи са наслоени един върху друг и оставят своя отпечатък върху психиката. Ако запълвате живота си с красота и радост –  слушате страхотна музика, общувате с позитивни хора, подхранвате тялото си със здравословна храна, спортувате, трансформирате всеки момент от живота си с творчески импулс, значително разширявате умствените си способности, развивате таланти. Вашата уникална индивидуалност, вашата личност процъфтява и мозъкът дава „правилни, здравословни“ сигнали на тялото, правейки го по-силен и енергичен.

         Знаете ли, че от хилядолетия не е имало нито една повтаряща се снежинка? Защо го казвам? За да разберете, че вие сте като снежинките, уникални, точно както всеки един момент от живота ви.

Автор: Наталия Горбунова

Прочетена 309 пъти Последно променена в Понеделник, 31 Август 2020 11:01

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

КАТЕГОРИИ

grafik

 

norbekov knijarnica

X

Right Click

No right click