Системата на Норбеков

16 години в служба на вас
Вторник, 31 Август 2021 19:36

Как COVID-19 промени детското зрение?

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Когато училищата затвориха врати и преминаха към дистанционно обучение в началото на 2020 г., много ученици останаха вкъщи и прекараха „цялото“ си време като се взират в екраните на лаптопи, настолни компютри и телефони. В скорошно проучване сред родителите 70% от майките и бащите съобщават, че децата им прекарват поне 4 часа на ден на електронни устройства. Много деца използват устройства денонощно, както за училище, така и за да запълват свободното си време. 

Това създава куп проблеми при зрението на децата. Ето някои от тях, които са често срещани. 

  • Дистанционно обучение и късогледство

Не е тайна, че се забелязва скок на нови случаи на късогледство. Нещо повече, изглежда, че някои деца, които вече са имали този проблем, забелязват влошаване на зрението по-бързо от очакваното. 

Деца, които прекарват дълги часове да четат и пишат, може да са по-податливи на късогледство. Твърдението, че е по-добре да се изолираме по време на пандемията ограничава времето ни навън, за което се смята, че намалява риска от влошаване на зрението ни.

Симптомите на късогледство включват кривогледство, често триене на очите и оплакване от замъглено зрение. Важно е да се следят най-честите симптоми, защото децата често се адаптират към промените в зрението и е възможно да не се оплакват дори да наблюдават промяна в състоянието си.

Предотвратяването на късогледството или превенцията от прогресирането му са най-важни, тъй като състоянието може да доведе до по-сериозни очни проблеми по-късно в живота – катаракта и глаукома.

kids

  • Продължително взиране в екрана – повишено напрежение в очите, сухота и главоболие

Сухото око и главоболието са чести странични ефекти от дълго гледане в мониторите на телефони, лаптопи, компютри и таблети. Когато използваме електронни устройства, ние сме склонни да забавим мигането си, предотвратявайки слъзната течност, която смазва повърхността на очите ни.

При напрежение в очите се чувства умора в зрителния орган, болки или сухота.

Сухота в очите може да се прояви като често мигане, дразнене в и около очите, замъглено зрение или дори прекомерно сълзене. Главоболието, причинено от напрежение в зрителния орган, обикновено се усеща в предната част на главата или в слепоочията и най-често се появява в края на деня.

  • Локдаун и кривогледство

Родители и близки забелязват проблеми и при деца със страбизъм/кривогледство. Децата, изглежда, имат по-малък контрол върху очите, които сключват помежду си „ъгъл на кривене“. Не са съвсем известни причините защо това е така, но се смята, че тези промени могат да бъдат свързани с умора на зрителния орган и продължително време при взиране в екраните отблизо. 

dwss

Как да върнем зрението на децата след пандемията?

  • Поставете по-далеч екраните от очите на децата. Монитор, поставен на една ръка разстояние от лицето, е по-добър от телефон или таблет, държан близо до очите. Използването на цифрови устройства при лежане не е препоръчително – може да причини болки в шията и гърба и да доближи екраните твърде близо до очите на децата.
  • Правилото 20-6-20 – почивки на всеки 20 минути, а очите да гледат към обект на поне 6 метра разстояние за минимум 20 секунди.
  • Разходките навън поне за един час на ден дават на детските очи почивка от електронните устройства. 

Все по-голям брой изследвания подкрепят връзката между времето, прекарано на открито, и намаления риск от влошено зрение. Други стратегии за предотвратяване на проблемите с очите включват:

  • Често мигане, за да се поддържат очите влажни.
  • Регулярна яркост на екрана, за да съответства на нивото на светлина в стаята. При увеличен контраст на екрана, се намаля напрежението в очите.
  • Синята светлина през нощта може да затрудни децата да заспят. Изключването на устройствата един час преди лягане също може да помогне.
  • Детски оздравителен курс по Системата на Норбеков. Система от упражнения, насочена не само към премахване на дискомфорта, причинен от болката или влошеното физическо или емоционално здраве, но и изкореняване на причините, които са го предизвикали
Прочетена 47 пъти Последно променена в Вторник, 31 Август 2021 20:48

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

КАТЕГОРИИ

grafik

 

norbekov knijarnica

X

Right Click

No right click