Системата на Норбеков

16 години в служба на вас
Вторник, 18 Май 2021 16:23

Правилна стойка при децата – мисията възможна

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Днес много често родителите се сблъскват с една задача – докато детето израства, формира ли правилна стойка? Как те като родители да направят така, че то наистина да расте здраво, уверено, щастливо, формирайки един балансиран организъм.

деца 1

В съвременния свят все по-често се срещат деца, които израстват с някакво нарушение в гръбнака, а това няма как да не се отрази и на целия организъм. Причините за това могат да бъдат много. Но преди да ги разгледаме, нека заедно да помислим какво е правилна стойка и защо е нужна тя, какви са нейните функции. Човек хилядолетия се е учил да върви изправен. Той единствен от животинския свят от ходене и  бягане на 4 крака е развил структура на скелета и на целия организъм, благодарение на което върви изправен на два крака и използва предните си крайници активно за други цели – не само за ходене, лов  и ядене, но и за много по-фини и разнообразни движения като  писане, рисуване, работа и др. Като се изправим на два крака, гръбначният ни стълб придобива S-образна форма, с няколко естествени извивки. Това са лордози в шийния и поясния отдел и кифоза в гръдния. Това са извивки, които обезпечават амортизацията при движение и спомагат за свободното движение на цялото тяло в пространството.

2

За нарушаване на правилната стойка говорим, когато, под въздействие на външни сили, гръбнакът губи тази своя оптимална структура. Под продължителен и често повтарящ се натиск и спазмиране или слабо развитие на мускулите, постепенно гръбнакът променя своята позиция, прешлените се притискат. За да  противодействат и устоят на силите, нарушават баланса и структурата.

Могат да се  наблюдават – хиперлордоза, хиперкифоза или дори сколиоза – изкривяване на страни.

Гръбнак стойка

Какви могат да бъдат причините за това?

Общо казано те имат разнообразен характер.

Една от причините при съвременните деца е слабата подвижност. Дългото стоене на едно място, пред телефоните, компютрите, таблетите. Защо? Когато детето расте, от 1 до 7 години много важно е да бяга, да тича, да играе, да се движи. Тогава се развиват мускулите, които подпомагат укрепването на гръбнака и неговото естествено развитие.

От една страна това са големите флексори и екстензори, но около гръбнака и ставите има т.н. локални мускули, чиято роля  е да стабилизират. При движение те подпомагат ставите да застават на точно определеното си място. Но за да функционират, трябва да са развити т.н. проприорецептори. Те дават информация за механичното въздействие и за това дали един мускул е във фаза на свиване, или отпускане. Дават цялостна информация за положението и състоянието на мускулите. И ако те са неактивни, т.е. мускулите, ако не работят, ако са спазмирани и отпуснати и неактивни, намалява и способността на гръбнака да се връща в естественото си състояние. И под непрекъснатото напрежение с времето той променя структурата си.

Дете 5

Друга причина това са емоционални състояния и преживявания – страхове, неувереност, плахост, гняв и др. Когато те са чести, това води до  напрягане мускулите, оттам и постепенна промяна на стойката. Една много интересна причина е мързелът – отпускането и неактивността, което отново е свързано с обездвижването. Други причини са неправилни движения, които могат да доведат до загуба на s-образната форма на гръбнака, а също и травми, наднормено тегло и др.

Тук ние говорим само за придобитите вторично изкривявания. Като отваряме и малка скоба -  има и генетично заложени изкривявания при някои заболявания.

Възстановяване на гръбнака и превенция

Много ще кажат, че не е възможно човек да възстанови гръбнака си след изкривяване. Но повечето търсят  начин, за да подобрят неговото състояние. Или да направят така, че той да функционира оптимално. Особено сме загрижени за децата и тийнейджърите, които могат да си помогнат, да се „избавят“ от нежелани болки и други в зряла възраст. Докато децата растат, могат да премахнат голяма част от причините, които водят до изкривяване. 

161 1615204 widescreen happy kids

Как? Чрез:

  • ефективна редовна ставна гимнастика и игри, на открито (когато е възможно);
  • дихателни упражнения, които подпомагат и развиват диафрагмата. Тя играе роля при естественото движение на ребрата и поддържане на гръбнака в оптимално състояние;
  • работа с характера – развитие на увереност, вяра в себе си, радост, щастие, вдъхновение, любознателност; работа с емоциите;
  • хранене и хранителни навици;

И естествено МОТИВАЦИЯ! Мотивация за постигане на целите и радост от живота!

Т.е. премахване на причините, които водят до неправилна стойка, т.е. до нарушаване структурата на гръбнака.

А всичко се постига с малки крачки и напред!

 

Детският оздравителен курс се организира вече осем поредни години у нас. Огромният опит, професионализмът и фокусът към развитието и щастието на всеки човек са нашата основна задача. От 2005 г. сме осъществили десетки курсове, благодарение на които много деца успяха да възстановят своето зрение, да нормализират функционирането на вътрешните органи, да повишат своя имунитет, да възстановят своята осанка, да погледнат позитивно на света, казвайки "Този живот е прекрасен", да се избавят от свои страхове и смело да заявят "АЗ МОГА! АЗ ДЕЙСТВАМ! АЗ ПОСТИГАМ!", разкривайки своя вътрешен потенциал на ПОБЕДИТЕЛ, заложен от природата.

Прочетена 109 пъти Последно променена в Вторник, 18 Май 2021 17:00

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

КАТЕГОРИИ

grafik

 

norbekov knijarnica

X

Right Click

No right click