Системата на Норбеков

16 години в служба на вас
Вторник, 23 Февруари 2021 09:29

Смехът - най-доброто лекарство Избрана

Написана от
Оценете
(0 гласа)

Както се оказва, човешкият мозък е свързан положително да реагира на смях и усмивки, генерирайки химикали, които са от голяма помощ при депресия. Мозъкът реагира дори когато се усмихваме на огледалото или симулираме смях с ентусиазъм. Можем дори да разтегнем устните си във форма на усмивка, като използваме клечка или химикалка, за да издърпаме ъглите – ефектът е същият.

Взаимодействието между тялото и ума, се отразява. Ако променим мислите си, ще почувствате промяна и в поведението на тялото. И обратно, ако внесем промяна в тялото си, ще изпитаме промяна в психическото си състояние. Всички физиологични функции са свързани. 

Когато се усмихваме например, мозъкът освобождава допамин, невротрансмитер, който създава чувство на щастие. Интересното е, че този ефект работи и в двете посоки. Освобождаването на допамин, когато се чувстваме щастливи, ни кара да се усмихваме, а самият акт на усмивка кара мозъка да освобождава допамин, което от своя страна ни кара да се чувстваме щастливи. 

Smqh shema

 

Контраинтуитивният подход към депресията е смехът

Тук не става въпрос само за допамин. Смехът може да бъде от голяма помощ при депресията, защото кара тялото да отделя в кръвта високи концентрации на различни хормони и невропептиди, свързани с чувството за щастие, обвързване, толерантност, щедрост, състрадание и безусловна любов. Нека наречем това радостен коктейл. Наличието на този коктейл изключва производството на други хормони и невропептиди, които са свързани с чувство на омраза, страх, насилие, ревност, агресия. Невъзможно е да изпитваме негативни чувства, когото се смеем. Това е смехотворната терапия. Не е нужно да се чувстваме добре или да се радваме, за да се смеем. Когато се променим, светът около нас се променя. Когато се чувстваме добре, е по-вероятно да се справим с предизвикателствата, пред които трябва да се изправим, конструктивно и с положителна нагласа.

You've got to laugh: why a sense of humour helps in dark times | Comedy |  The Guardian

Защо по-добро настроение = по-добро здраве

В Библията на крал Джеймс се казва „Веселото сърце прави добро като лекарство, но съкрушеният дух изсушава костите“. Това все още е съвременно медицинско изявление. Може би сте чували твърдението, че проблемът с много хора не е това, което не е наред с тялото им, а че имат проблеми с духа. Сега знаем, че мозъкът и имунната система представляват единна, интегрирана система за защита и че нашето настроение и емоции влияят на нашето здраве. През 1985 г. изследванията на неврофармаколога Кандис Перт разкриват, че невропептид-специфичните рецептори присъстват в клетъчните стени както на мозъка, така и на имунната система. Това показа тяхната тясна връзка с емоциите и предложения механизъм, чрез който емоциите и имунологията са дълбоко взаимозависими. Имунната и ендокринната системи се модулират не само от мозъка, но и от самата централна нервна система, и оказва влияние върху разбирането на емоциите, както и на заболяването.

shtastie

Отрицателните мисли се проявяват в химични реакции, които могат да повлияят на тялото, като внасят повече стрес и намаляват имунитета. За разлика от това, положителните мисли и емоции предизвикват неврохимични промени, които намаляват имуносупресивните ефекти на стреса.

Ето защо надеждните и устойчиви подходи към смеха са толкова важни. Той нарушава цикъла на негативизъм и насърчава по-щастливо състояние на настроението. Това има много общо с факта, че допаминът има две функции. Освен че ни прави по-щастливи, той включва всички учебни центрове в мозъка ни, което позволява да се адаптираме към света по различен начин.

Прочетена 264 пъти Последно променена в Понеделник, 01 Март 2021 15:31

Оставете коментар

Уверете се, че въведете цялата необходима информация, обозначена със звездичка (*). HTML код не е разрешен.

КАТЕГОРИИ

grafik

 

norbekov knijarnica

X

Right Click

No right click